top of page
  • Szerző képeKasza Borbála

Aranyló szezámolajra fel!

Frissítve: 2019. dec. 5.

A Sziddha gyógyászatban kiemelt szerepe van a megelőzésnek. Ezt szolgálja többek között a rendszeres önmasszázs, amelyet végezhetünk Pal Pandian receptje alapján elkészített gyógyolajjal is.


Hozzávalók:

- 100 ml szezámolaj

- 30 szem római kömény

- 15 szem fekete bors

- 20 szem görögszéna mag


Ezeket kell nagyon lassú tűzön, nagyon vastag aljú edényben hevíteni úgy körülbelül 7-10 percig, amíg a magok egyáltalán nem kezdenek el izzani. Pár perc múlva megfigyelhetjük, ahogy a melegedő olajban a különféle hullámvonalak rajzoló. (Én is csak azóta tudok a létezésükről, amióta ezt a gyógyolajat készítem időről-időre.


Melegen (nem forrón!) kenjük magunkra! Mindenképp juttassunk bőven az olajból a fejre (öreglyuk környéke nagyon fontos), nyakra, hónaljakra, hasra, szeméremdombra. Ezek a legfontosabb területek, de kerülhet az ízületekre, deréktájékra is. Ártani nem fog, sőt! Lehet egyszerre nagyobb adagot készíteni, és aztán alkalmanként forró vizes fürdőben megmelegíteni.


Hetente legalább egyszer fél órát ajánlatos ebben a meleg olajban eltölteni. A csillagok szerint a fiúknak a szerda, szombat a legideálisabb időzítés, a lányoknak, asszonyoknak a kedd, péntek. Ha nem sikerül tartani az adott napokat sehogy se, akkor a bármikor jó verzió lép életbe, csak hogy meglegyen a heti egyszeri alkalom mindenképp.


Az olajos önmasszázs előnyei közé tartozik, hogy a három dósa – váta, pitta, kapha – egyensúlyát biztosítja. Nemcsak a fölösleges vátától, széltől szabadít meg, hanem a többlet pittát is segít kioldani a rendszerből. Ezen keresztül oldja a nyugtalanságot. Valamint nagy segítség akkor is, ha túl sok tüzet tapasztalunk magunkban például szárazság formájában.


Viszont láz, hőemelkedés esetén ne alkalmazzuk!



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page