top of page

A gyógymód háttere

A vászit lényeglátó érzékenységként is nevezik, amelyet ha a maga teljességében tapasztalunk úgy, hogy nem takarják el nem helyénvaló törekvéseink, blokkjaink, akkor mi is harmonikusan kapcsolódunk az egészhez, egészségesek vagyunk. A Sziddhák gyógyító hagyománya az ájurvédához hasonlóan figyelembe veszi a prakrithit, velünk született természetünket. Továbbá az ettől való eltérést is, a vikrithit is, amelyet a dósák (váta, pitta, kapha) kibillenése okoz. A dósák vagy biológiai rendező erők, nemcsak a fizikai test működését, hanem a psziché folyamatait is áthatják. A panaszok feltérképezésében nagy szerepet kap a pulzusdiagnózis, a kikérdezés. Az egyensúly helyreállításában az pedig az étkezésre, szokásokra (ezek is kapcsolatban állnak a dósákkal) adott iránymutatások, esetleg egyszerűbb gyakorlatok, időnként akár jóga ászanák, javasolt gyógynövény-készítmények, de legfőképpen a gyógymód központi magját képező alábbi módszerek

Varma pontok stimulálása

1

Az akupresszúrához hasonlóan: a finom vagy épp erőteljes nyomások a varma pontokon keresztül a test energiavezetékeiben, nádijaiban áramló életenergiát szólítják meg közvetlenül. A varma pontok a fizikai test és a pránatest közötti átjárókként is leírhatóak, így az életenergia áramlásában kialakult, betegségként megjelenő elakadások hatékonyan oldhatóak ezeken keresztül. (Az ájurvedában marma pontokkal dolgoznak, van némi átfedés, de nem ugyanaz a két rendszer.)

Kalári eszközök

2

Az idegekre, ezeken keresztül a nádikra ható erőteljes nyomásokat alkalmazó varma-masszázs illetve a varma pontokat energetikailag összekapcsoló lágyabb Adangal masszázs, valamint a finomabb, masszázsnak nem nevezhető manipulációk szintén az életenergia zavartalan áramlását hivatottak biztosítani.

Esetenként kerül sor  varma masszázsra a vászi terápia során a kezelés menetétől függően, így kifejezetten masszázs-kezelésekre nem fogadok érdeklődőket.

Amritha Kalai kezelés – a vászi terápia leghatásosabb eszköze

3

Az Amritha Kalai az a nektárként leírt energia, amely a Sziddhák szerint mindent áthat, éltet az univerzumban. A kezelés során a gyógyító ezzel a minőséggel kapcsolja össze a pácienst, hogy az univerzális energia felül tudja írni azokat a betegséget létrehozó energiamintákat (megoldatlan konfliktusok, felmenőktől érkező, genetikus hatások) a finom testben vagy akár mélyebb szinteken is. Ahogy az energiaáramlás újra zavartalanná válik, a fizikai képletek is át tudnak rendeződni, a fájdalmak feloldódnak, a diszfunkciók helyreállítódnak.

 

A kezelés közvetlenül hat az energiavezetékeken, nádikon keresztül az idegrendszerre. A stagnáló energiák felszabadításával lehet igazán eredményes és hosszantartó bármiféle kezelés hatása. Ennek a kezelésnek nincsen kontraindikációja: krónikus és akut esetben is alkalmazható vagy akár megelőzésként is.

GYIK
bottom of page